In het voorjaar van 2011 legde Infrabel een nieuwe wissel aan in Herentals op de kruising van de spoorweg 29 naar Turnhout met spoorweg 15 naar Geel en Mol (Y Kruisberg).


Door deze wissel zal het mogelijk worden om vanuit spoor 1 in het station van Herentals de spoorlijn naar Turnhout te bereiken en zo dus een betere overstapmogelijkheid en een grotere betrouwbaarheid aan de reizigers aan te bieden.

Op dit moment is deze wissel echter nog niet in gebruik, aangezien de noodzakelijke bovenleiding nog niet is aangelegd.

“De treinen naar en van Turnhout worden elektrisch aangedreven, wat betekent dat deze wissel dus letterlijk en figuurlijk al een jaar geblokkeerd is”, stelt Senator Martine Taelman, “De elektrificatie van deze wissel en het bijkomende spoor tot aan het station van Herentals was immers mee opgenomen in het dossier van de elektrificatie Herentals-Mol.”

Tijdens de Senaatscommissie Financiën en Economische aangelegenheden van woensdag 15 februari  kaartte Senator Taelman dit dossier nogmaals aan bij bevoegd minister Magnette.

“Tot mijn grote spijt kon de minister nog geen opheldering geven over de timing van de elektrificatie van de spoorlijn Herentals-Mol, noch over de inwerkingstelling van deze nieuwe wissel. De minister kondigde wel aan dat het project een prioriteit is en blijft voor Infrabel. Door met alle Kempense politici aan hetzelfde zeel te blijven trekken, kunnen wij hopelijk dit dossier - en de wissel – deblokkeren,” concludeert Senator Taelman.

Foto archief Nnieuws